Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Εξουσία και..άνθρωποι!

Πρόσφατα είδα μία ταινία που με προβλημάτισε αρκετά.Η ταινία ονομάζεται "Το πείραμα" και μπορείτε εύκολα να την δείτε στο Youtube.
Η ταινία λοιπόν είχε να κάνει με την συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου που παίρνει εξουσία στα χέρια του.Γνωρίζουμε καλά πως όταν έχεις αυτή τη δύναμη είναι στο χέρι σου ο τρόπος με τον οποίο θα την αξιοποιήσεις. Μπορείς να κάνεις καλό στους γύρω σου ,στον κόσμο, στην γη , στον εαυτό σου ,αλλά μπορείς και να κάνεις τα χειρότερα,μιλάμε για κατάχρηση εδώ!Είναι περιττό πιστεύω να αναλύσω πως η δεύτερη περίπτωση είναι και η πιο συνηθισμένη.
Λοιπόν το σενάριο της ταινίας έχει ως εξής...Δέκα (ή και παραπάνω) άνθρωποι , καθημερινοί,χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, μπήκαν εθελοντές σε ένα πείραμα. Αυτοί χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες,στους δεσμοφύλακες και στους φυλακισμένους. Ναι,ίσως ακούγεται λες και παίζουνε παιχνίδι,αλλά καθόλου παιχνίδι δεν θυμίζουν τα γεγονότα που έπονται.Δεσμοφύλακες,με άλλα λόγια εξουσία,φυλακισμένοι,ή αλλιώς και αυτοί που είναι υποταγμένοι στην προηγούμενη λόγω αδυναμίας.Τι φαντάζεστε ότι έγινε μετά;
Αφήστε μην κουράζεστε,χωρίς να σας κάνω spoil σας λέω απλά ότι έγινε το έλα να δεις! Αυτοί που προχθές δεν είχαν τίποτα ιδιαίτερο στη ζωή τους,τίποτα το παραπάνω ή το λιγότερο, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά κατώτερους ανθρώπους που έχουν υπό την επίβλεψη τους.Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος.. Τσακωμοί,ξύλο,φωνές και φασαρίες που δεν μπορούσε καμιά από τις δύο ομάδες να φανταστεί ότι θα υπάρχουν.Φτάνουμε σε σημείο μάλιστα να αριθμούνται δύο νεκροί και ένας με ψυχολογικά προβλήματα.Και μαντέψτε..2/3 παθόντες ήταν "φυλακισμένοι".
Έτσι λοιπόν φτάνω στο δικό μου συμπέρασμα πως οι άνθρωποι κρύβουμε πάντα και μία πλευρά,την πλευρά της εξουσίας όπως την ονόμασα εγώ εχθές.Αν δώσεις στον άνθρωπο,τον κάθε άνθρωπο παραπάνω δικαιώματα από αυτά που αντέχει τότε ζήτω που καήκαμε!Ψάξε λαγούμι να κρυφτείς από τις καταστροφές,τις υπερβολές και τις απερίσκεπτες κινήσεις που πρόκειται να κάνει!
Σίγουρα,όπως προανέφερα,υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν για καλό σκοπό την εξουσία που τους δίνεται..μα τι ποσοστό να πιάνουν άραγε; Ένα 5% και πολύ νομίζω λέω...
Καλή μας τύχη λοιπόν με αυτούς που μας εξουσιάζουν,με αυτούς που πήραν λίγη δύναμη παραπάνω και πρόκειται να βγάλουν τα απωθημένα τους επάνω μας!
Εγώ σας χαιρετώ , και συνεχίζω να πηγαίνω κόντρα σε όλα αυτά όντας "ανάποδη" σε πολλά θέματα!Γιατί όχι και σε αυτό λοιπόν;

Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε τη γνώμη της φίλης μου Μαρίας για την ταινία , μιας και την παρακολουθήσαμε μαζί, αλλά και να βρείτε και άλλα τέτοιου είδους πειράματα στο link που έχει βάλει στην περιγραφή της στην προαναφερόμενη ταινία!
Das experiment ( Το πείραμα ) !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου